Mit kell tudni a közétkeztetésben használt edényekről?

Létfontosságú a közétkeztetésben használt edények, eszközök funkció szerinti elkülönítése, megjelölése, a jelölések ismerete. Számtalan megoldást találunk arra, hogyan végezzük biztonságosan az egyes munkafolyamatokat. Ehhez adunk most némi segítséget is.

Az élelmiszer eredetű megbetegedések esettanulmányaiból tudjuk, hogy ételfertőzések vizsgálata gyakran feltárja a nyers és közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszerek eszközeinek keveredését, mely sajnos gyakori oka vendéglátásban és közétkeztetésben a kereszt-szennyezésnek és utófertőzésnek. Érdemes rendszeresen számba venni az edényeket, eszközöket, vágódeszkákat, késeket, adagoló eszközöket, tálakat, tálcákat és szűrők számát, elkülöníthetőségét és állapotát. Meg kell nézni, hogy a főzési kapacitással arányos méretben és számban, jó állapotban rendelkezésre állnak-e. Egyre több helyen látni, hogy a fogyasztásra kész ételekhez fehér, a nyers húsokhoz piros, a zöldségekhez és gyümölcsökhöz zöld, a halhoz kék, a kenyérhez barna, a tojáshoz sárga edényeket, eszközöket használnak.

közétkeztetés edények

A színek leosztása természetesen lehet egyedi bármilyen jelölés jó, ha azt, az eszközöket használó közétkeztető munkatársak ismerik és helyesen alkalmazzák. Fontos tudni, hogy az előkészítőkben használt edényeket és eszközöket az előkészítőkben kell elmosni és tárolni. Az előkészítésekről bővebben a GHP 5.1.3, 6.6 fejezetében, az eszközök mosogatásáról 8.3 fejezetében lehet olvasni.

Kések (klikk)
Vágólapok (klikk)
Csipeszek (klikk)

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on email
Email

Támogatóink:

Scroll to Top
X