Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020

Értékelés szempontjai

 • Összetétel: Hazai, szezonálisan nyári friss alapanyagokkal készült 3 fogásos menüs biztosítsa a kiegyensúlyozott táplálkozást, megfelelő  arányban tartalmazzon vitaminokat, szénhidrátot, fehérjét, zsírokat, ballaszt anyagokat. Színben, ízben legyen harmonikus, és legyen könnyen emészthető, miközben a hazai helyi szokásokat és ízeket is magában hordozza. (0-10 pont)
 • Újszerűség, kreativitás: Az alapanyagok felhasználásának ötletessége, az újszerűség, kreatív összeállítások, és tálalások mellett ételek feleljenek meg korunk közétkeztetéssel szemben támasztott követelményeinek, akár több száz adagban lefőzhetők legyenek egy átlagos közétkeztető  főzőkonyhán. A menü legyen újszerű, ugyanakkor hagyományokhoz, szokásokhoz, „nagymamáink” ételeinek ízéhez is köthető. (0-10 pont)
 • A kiírt nyersanyagérték pontos betartása (0-10 pont)
 • Nevezés pontossága, szakmaisága: Közétkeztetésben a munka szerves része a pontos dokumentálás, és a korrekt, jogszabályoknak megfelelő  fogyasztói tájékoztatás. Ehhez figyelembe kell venni a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait a nem előre csomagolt élelmiszerek jelölésére vonatkozó szabályokat (pl az allergénekre vonatkozó tájékoztatási szabályozást). A felhasznált alapanyagok, az alkalmazott technológia és a hagyományok ismerete megjelenik az egyes ételek megnevezésében, az ételek mellé adott tájékoztatásban, mely nem lehet félrevezető, megtévesztő,   (PL: Ha „Konfitált csirkemell” készül, akkor a technológiában is 70‐80 fokon hosszú ideig tartó sütés szerepel‐e? Figyelve, hogy a rendelkezésre álló idő alatt elkészíthető legyen),   A kalkuláció, technológiai leírás legyen pontos, és térjen ki és a tálalási javaslatra, valamint az étel kiszállíthatóságára, élelmiszerbiztonsági kockázataira, azok kezelésére. A kiírás betartásának pontossága, kötelező elem szereplése. (0-10 pont)

Selejtezőben összes elérhető: 40 pont

A selejtezőben kapott pontokhoz a helyszínen elért pontok hozzáadódnak.

A régiós elődöntő értékelési szempontjai:

Szakszerű elkészítés: Helyes, szakszerű elkészítési technológia, a mai modern konyhaművészetnek megfelelően (0-10 pont)

Tisztaság: Munka közbeni higiénia (személy, környezet, élelmiszer, technológia) takarékos, elkerülhető  pazarlás (0-15 pont) 

Íz,harmónia: Az ételek íze, az ételsor összhatása, komplett íz‐világa, a hagyomány és újszerűség megjelenése (0-25 pont)  

Tálalás/ Felszolgálás:   Korrekt fogyasztó tájékoztatás, időben pontos, ízléses, tiszta tálalás, mesterséges díszítőanyagok nélkül, amely nem időrabló, és a közétkeztetésben is kivitelezhető . (0-10 pont) 

Régiós döntőben elérhető: 60 pont.
Az első két fordulóban maximálisan elérhető pontszám összesen: 100 pont.

 

A régiós elődöntőkön szerzett pontok alapján a legjobb 12 csapat került az országos döntőbe. Az országos döntőben az előző  két fordulóban szerzett pontszámok elévülnek, a csapatok teljes értékelése megismétlődik. Lehetőség van a döntő előtt 2020. január 10‐ig a nevezések pontosítására, változtatására.

 • Összetétel: Hazai, szezonálisan nyári friss alapanyagokkal készült 3 fogásos menüs biztosítsa a kiegyensúlyozott táplálkozást, megfelelő  arányban tartalmazzon vitaminokat, szénhidrátot, fehérjét, zsírokat, ballaszt anyagokat. Színben, ízben legyen harmonikus, és legyen könnyen emészthető, miközben a hazai helyi szokásokat és ízeket is magában hordozza. (0-10 pont)
 • Újszerűség, kreativitás: Az alapanyagok felhasználásának ötletessége, az újszerűség, kreatív összeállítások, és tálalások mellett ételek feleljenek meg korunk közétkeztetéssel szemben támasztott követelményeinek, akár több száz adagban lefőzhetők legyenek egy átlagos közétkeztető főzőkonyhán. A menü legyen újszerű, ugyanakkor hagyományokhoz, szokásokhoz, „nagymamáink” ételeinek ízéhez is köthető. Értékelhető az eredeti ételrecept megküldése. (0-10 pont)
 • A kiírt nyersanyag érték pontos betartása: A nyersanyag értékének számításához 2019. nyári beszerzési számla és kalkuláció bemutatása szükséges, amit a tálalási fotóval egyidejűleg kell megküldeni a szervezőknek. (0-10 pont)
 • Nevezés pontossága, szakmaisága, kötelező elem alkalmazása: Közétkeztetésben a munka szerves része a pontos dokumentálás, és a korrekt, jogszabályoknak megfelelő  fogyasztói tájékoztatás. Ehhez figyelembe kell venni a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait a nem előre csomagolt élelmiszerek jelölésére vonatkozó szabályokat (pl az allergénekre vonatkozó tájékoztatási szabályozást). A felhasznált alapanyagok, az alkalmazott technológia és a hagyományok ismerete megjelenik az egyes ételek megnevezésében, az ételek mellé adott tájékoztatásban, mely nem lehet félrevezető, megtévesztő,   (PL: Ha „Konfitált csirkemell” készül, akkor a technológiában is 70‐80 fokon hosszú ideig tartó sütés szerepel‐e? Figyelve, hogy a rendelkezésre álló idő  alatt elkészíthető legyen),   A kalkuláció, technológiai leírás legyen pontos, és térjen ki és a tálalási javaslatra, valamint az étel kiszállíthatóságára, élelmiszerbiztonsági kockázataira, azok kezelésére. (0-10 pont)
 • Szakszerű elkészítés: Helyes, szakszerű  elkészítési technológia, a mai modern konyhaművészetnek megfelelően. (0-10 pont)
 • Tisztaság: Munka közbeni higiénia (személy, környezet, élelmiszer, technológia) takarékos, elkerülhető pazarlás. (0-15 pont)
 • Íz,harmónia: Az ételek íze, az ételsor összhatása, komplett íz‐világa, a hagyomány és újszerűség megjelenése. (0-25 pont)
 • Tálalás/ Felszolgálás: Korrekt fogyasztó tájékoztatás, időben pontos, ízléses, tiszta tálalás, mesterséges díszítőanyagok nélkül, amely nem időrabló, és a közétkeztetésben is kivitelezhető. (0-10 pont)

Az országos döntőben összesen elérhető pontszám: 100

Szakmai Partnereink

Kiemelt támogatónk

Szakmai támogatóink

Scroll to Top
X